Makaleler

Müebbet Nedir, Ağırlaştırılmış Müebbet ve Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?

Müebbet Nedir

Müebbet Nedir; Müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 48. Maddesine göre Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder. Müebbet yaşadığı sürece olan, ömür boyu anlamına gelmektedir. Müebbet hapis cezası infaz edildiğinde infaz süresi ömür boyudur fakat koşullu salıverilme hükümleri uygulandığında infaz süresi 24 yıldır.

Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir?

Müebbet Nedir?

Ağırlaştırılmış müebbet, cezanın en üst seviyede uygulandığı bir hapis türüdür. Bu ceza, kişinin hayatı boyunca şartlı tahliye hakkı olmaksızın hapiste kalmasını öngörür ve çoğunlukla ağır suçlar (terör, cinayet, vatana ihanet vb.) için verilir. Normal müebbet hapis cezasında şartlı tahliye hakkı belirli bir süre sonra doğabilirken, ağırlaştırılmış olan cezalarda bu hak genelde tanınmaz ve daha sıkı güvenlik önlemleri altında infaz edilir. Tutuklular, izolasyon ve özel güvenlik önlemlerine tabi tutulur; bazı durumlarda, günlük yaşam hakları da daha sınırlı hale gelir.

Bununla beraber, 5275 sayılı Kanun’un 107. maddesi ağırlaştırılmış müebbet cezası alan kişilere sınırlı bir şartlı tahliye imkânı tanır. Bu kanunun ilgili fıkrası uyarınca, bu cezayla mahkûm edilen kişiler, cezalarının infazında 30 yılını doldurduktan sonra şartlı tahliye başvurusunda bulunabilirler.

Müebbet Nedir, Ağırlaştırılmış Müebbet ve Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?

Ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Ağırlaştırılmış Müebbet ile Müebbet Arasındaki Fark

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezası, Türkiye’de işlenen ciddi suçlara verilen en ağır cezalar arasında yer alsa da, bu iki ceza arasında mahkumun koşulları ve hapiste geçireceği süre bakımından önemli farklar bulunur.

  1. Cezanın Amacı ve Uygulanışı:
    • Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası, infaz süresi boyunca daha katı koşullarda tutulan, en ağır hapis cezasıdır ve genellikle terör suçları, anayasal düzeni ihlal gibi çok ciddi suçlar için verilir. Müebbet Hapis Cezası ise ağırlaştırılmışa göre daha hafif şartlarda uygulanan bir cezadır. Cinayet, insan öldürme gibi suçlara verilir, ancak cezalandırmada daha esnek düzenlemelere tabidir.
  2. Koşullar:
    • Ağırlaştırılmış Müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumlar, daha fazla güvenlik tedbiri ile korunan, yüksek güvenlikli tek kişilik hücrelerde tutulurlar. Bu mahkumlar, sınırlı sosyal haklara sahiptir ve diğer mahkumlarla iletişimleri çok kısıtlıdır. Müebbet Hapis Cezası alanlar ise daha standart hapishane koğuşlarında kalabilir, diğer mahkumlarla sosyal faaliyetlere katılabilirler. Bu durum, mahkumun psikolojik ve sosyal yaşamını nispeten daha olumlu etkiler.
  3. Tahliye Şartları:
    • Ağırlaştırılmış Müebbet cezasında şartlı tahliye süresi 30 yıldır, yani mahkumun 30 yıl boyunca hapiste kalması gerekir ve sonrasında dahi şartlı tahliye imkânı sınırlıdır. Müebbet Hapis Cezası için ise şartlı tahliye süresi 24 yıldır, bu süreden sonra uygun görüldüğü takdirde mahkum denetimli serbestlikten yararlanabilir.
  4. Toplumla İlişki ve Etkileşim:
    • Ağırlaştırılmış ceza alan mahkumları, hapishane içinde yalnızca sınırlı sayıda kişiyle görüşme iznine sahiptir ve dış dünya ile bağları çok kısıtlıdır. Müebbet hapis cezasına mahkum olanlar, daha geniş bir sosyal çevreye sahip olabilir ve sınırlı da olsa ziyaretçi kabul edebilirler.
Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis

Ağırlaştırılmış Müebbet Kaç Yıl Yatar?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesince hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre bu ceza devam eder.

Bu cezaya mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Bu cezaya çarptırılan kişilerin 30 yılını infaz kurumunda geçirmeleri durumunda koşullu salıvermeden yararlanmaları mümkündür.

3 Kez Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Kaç Yıl?

Üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan bir kişinin cezası, her biri ömür boyu sürecek üç ağırlaştırılmış muebbet hapis anlamına gelir. Bu ceza, şartlı tahliye imkanı olmadan hayat boyu hapiste kalmayı gerektirdiğinden, birden fazla ağırlaştırılmıs müebbet cezası alsa da, kişi için bir toplam yıl hesabı yapılmaz. Yani bu cezaya çarptırılan kişi, hayatının geri kalanını cezaevinde geçirecek demektir.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107. maddesinin 3. fıkrasına göre, bu cezaya mahkûm edilen kişiler, cezalarının infazında 30 yılı tamamlasalar dahi şartlı tahliye talep edemezler. Dolayısıyla, üç kez bu cezayı alan biri için herhangi bir serbest kalma süresi ya da koşullu tahliye imkanı bulunmaz.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkında kanunun 107. maddesinin 3. fıkrası:

‘’Koşullu salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre; Birden fazla ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuz altı yıldır denilmiştir. Bu durumda birden fazla ağırlaştırılmış muebbet hapis cezasına çarptırılan birinin otuz altı yılını infaz kurumunda geçirmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanması mümkündür.”

79 Kez Ağırlaştırılmış Müebbet Kaç Yıl?

Ağırlaştırılmış Müebbet

79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 79 defa verilen en yüksek süreli cezayı ifade eder. Ağırlaştırılmış muebbet, şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis anlamına geldiği için, 79 kez verilmiş olması bu cezayı alan kişinin herhangi bir koşulda serbest kalamayacağı anlamına gelir. Bir diğer ifadeyle, bu tür bir cezaya çarptırılan kişinin ceza süresi matematiksel olarak yıllarla ifade edilemez.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107. maddesinin 3. fıkrasına göre, ağırlaştırılmış muebbet cezası alan kişiler, cezalarının infazında 30 yılını doldursalar dahi şartlı tahliye talebinde bulunamazlar. Bu durumda olan kişiler, ceza süresi dolmadan veya infaz indirimi gibi özel bir düzenleme yapılmadıkça hapiste kalmaya devam ederler.

Detaylı Bilgi Almak İçin; Ceza Avukatı

18 Yaş Altı Müebbet Hapiste Kaç Yıl Yatar

Türk Ceza Kanunu 31. maddesinde yaş küçüklüğü sebebiyle 18 yaşından küçük çocuklar tarafından işlenen suçlar bakımından özel hüküm düzenlenmiştir..

Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da on beş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur.

Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı hâlinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde on iki yıldan on beş yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde dokuz yıldan on bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu durumda müebbet hapis cezasını gerektiren ve İşlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığına sahip bir çocuk 12 yıldan 15 yıla kadar ceza alabilecektir.

Cinayetten Müebbet Alan Kaç Yıl Yatar?

Ağırlaştırılmış Müebbet İyi Hal

Cinayetten müebbet hapis cezası alan bir kişi, cezaevinde belirli bir süre yatmak zorundadır ancak bu hükümlüler için şartlı tahliye hakkı mümkündür. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107. maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını doldurunca koşullu salıverilmeleri mümkündür. Cinayet sebebiyle müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, şartlı tahliye imkanından faydalanabilirler.

Ancak, Türk Ceza Kanununun; a) Kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Bu durumda, iyi hâl indirimi veya infaz indirimi gibi faktörler de devreye girebilir; fakat bu, mutlaka tahliye olacakları anlamına gelmez. Mahkûmun infaz sürecindeki davranışları ve cezaevi yönetiminin değerlendirmesi bu konuda belirleyici olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir